RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 15 mei 2025
RB 3900
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
15 apr 2025
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 15 apr 2025, RB 3900; 2024/00251 (Klager tegen MY.GAMES), https://reclameboek.nl/artikelen/college-van-beroep-rush-royale-schendt-reclameregels-met-loot-boxes-en-misleidende-in-game-elementen

College van Beroep: Rush Royale schendt reclameregels met loot boxes en misleidende in-game elementen

RCC 15 april 2025, RB 3900; 2024/00251 (klager tegen MY.GAMES). De klacht betreft de pagina in de Apple App store van de game Rush Royale: Tower Defense TD (hierna: de game) en elementen in de game zelf. Zo wordt de aanwezigheid van zogenoemde “loot boxes” niet vermeld in de Apple App store, worden de winkansen van deze loot boxes niet vermeld en zijn de prijzen niet weergegeven in euro’s. Loot boxes zijn virtuele schatkisten met een onzekere inhoud. Ook wordt ten onrechte de indruk gewekt dat de items gratis zijn, wordt niet vermeld dat de game reclame bevat en wie de adverteerders zijn en worden kinderen gestimuleerd tot het maken van reclame voor adverteerder. In beroep draait het om zes onderdelen van de oorspronkelijke klacht. Het College van Beroep (hierna: het College) verwijst naar Richtlijn 2005/29/EG en stelt dat de aanwezigheid van loot boxes duidelijk bekend moet worden gemaakt voordat men de game downloadt, zeker nu de game mede op kinderen is gericht. Het kanselement van loot boxes kan vooral door kinderen als spannend worden ervaren en hen ertoe aanzetten tegen betaling loot boxes te openen. Als op dit kanselement wordt gewezen vóór het downloaden van de game, kan worden voorkomen dat men onbedoeld een game downloadt en verleidt wordt tot transacties gericht op dit kanselement. MY.GAMES dient in de Apple App store duidelijk te vermelden dat de game loot boxes bevat. Hierbij moeten de winkansen en de prijzen in euro’s worden vermeld. Ook als er gebruik wordt gemaakt van een virtuele valuta als ‘crystals’, moet voorafgaand aan de aankoop inzichtelijk zijn wat de werkelijke waarde daarvan is. Dit geldt des te meer gezien de jonge doelgroep van het spel, die de waarde van virtueel geld mogelijk niet goed kan inschatten.

Ook oordeelt het College dat de mededeling “collect it”, getoond tijdens het spelen, lijkt te wijzen naar een in-game activiteit en niet naar een verkooppagina. Dit kan kinderen ertoe brengen een aankoopbeslissing te nemen die zij anders niet zouden hebben genomen. Hierdoor is sprake van schending van de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC), die stelt dat “(in-)game advertising voor kinderen duidelijk herkenbaar dient te zijn en zich dient te onderscheiden van de game” (artikel 5 lid 5). Het College oordeelt dat de Commissie ten onrechte heeft getoetst aan artikel 5 lid 5 tweede bullet van de KJC, omdat niet is vastgesteld dat de game zelf reclame is. Aangezien alleen in-game reclame voor derden aanwezig is, is dit artikel niet van toepassing en is uitgegaan van een onjuist toetsingskader. Wel oordeelt het College dat ten tijde van het indienen van de klacht in de Apple App store niet werd gemeld dat de game reclame bevat, aangezien MY.GAMES het tegendeel niet aannemelijk heeft gemaakt. Tot slot oordeelt het College dat het uitnodigingssysteem waarbij kinderen worden beloond voor het uitnodigen van anderen tot het spel, in strijd is met de regels die kinderen moeten beschermen tegen het onbewust maken van reclame. Het College bevestigt daarmee in grote lijnen het eerdere oordeel van de Commissie en wijst het beroep van MY.GAMES af.

6.10. Dat volgens MY.GAMES de term "collect it" wordt gebruikt om het verkrijgen van items te beschrijven, of ze nu gratis of betaald zijn, doet aan het voorgaande niet af. Voor kinderen dient duidelijk te zijn dat deze mededeling een commercieel doel heeft. Het is niet juist om voor kinderen te verbergen dat het in dit geval in feite om verkoopbevordering gaat. Het College citeert als volgt uit paragraaf 4.2.9 (“Videospellen”) van de Richtsnoeren met betrekking tot de uitlegging en toepassing van Richtlijn 2005/29/EG: “Spelletjes kunnen verkoopbevordering en aanbiedingen in het spel omvatten, die het risico op verborgen reclame doen toenemen en kunnen neerkomen op misleidende praktijken op grond van de artikelen 6 en 7 van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken, tenzij het commerciële element voldoende duidelijk is en kan worden onderscheiden van het spelen op zich. Dit betreft zowel aankopen binnen het spel als producten die buiten het spel beschikbaar zijn.”De oproep om te verzamelen is op grond van het voorgaande in strijd met artikel 5 lid 5 KJC dat bepaalt dat “(in-)game advertising voor kinderen duidelijk herkenbaar dient te zijn en zich dient te onderscheiden van de game”. Aan deze eis is niet voldaan, zodat het College de uiting op dit punt aanvullend in strijd acht met artikel 5 id 5 KJC. Nu de uiting op dit punt is aangepast, maar niet duidelijk is of MY.GAMES ook zo zal handelen in andere gevallen, zal een aanbeveling voor zover nodig worden gedaan.