18 dec 2017
Inbouwnavigatie.com verstrekt onjuiste informatie over carkit
RCC 18 december 2017, RB 3074; Dossiernr. 2017/00735 (Inbouwnavigatie.com). Aanbeveling. Het betreft een aanprijzing van de “Navigatie Kia rio dvd carkit android 6.0.1 dvd usb dab+” op de website van adverteerder www.inbouwnavigatie.com. De klacht Klager heeft de betreffende ‘carkit’ gekocht. Na ontvangst bleek dat er geen handleiding bij de radio zat, dat de draadloze afstandsbediening ontbrak en dat de carkit een capaciteit van 11 GB intern geheugen had. Ook was in er plaats van de beloofde iPod/iPhone kabel een ‘gewone’ USB-kabel bijgeleverd (dus zonder speciale Apple-stekker). De interne Wifi werkte niet goed en daarbij had (de garage van) klager veel moeite met het installeren van de radio omdat de installatiehandleiding en een benodigde plakstrip op de radio ontbraken. Toen klager een en ander aankaartte bij adverteerder, kreeg hij als reactie dat er “bij de 6.0 Android geen afstandsbediening zit, dat was alleen tot de versie 5.1.1” en dat “het interne en externe geheugen samen 32 GB is”, met de toevoeging “Graag uw rekenwerk goed doen”.
Het oordeel van de Commissie
Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarin wordt vermeld dat de radio bepaalde eigenschappen en bijgeleverde accessoires heeft, die in werkelijkheid ontbreken. Zo staat in de uiting dat de radio een opslagcapaciteit van 32 GB interne harde schijf heeft, en dat de carkit een Ipod/Iphone aansluiting heeft en een draadloze afstandsbediening. Volgens klager ontbreken deze speciale Ipod-aansluiting en afstandsbediening en is de opslagcapaciteit maar 11 GB. Nu adverteerder dit voor een deel reeds heeft erkend (in de correspondentie aan klager) en naar aanleiding van de klacht in het geheel geen verweer gevoerd heeft, gaat de Commissie ervan uit dat in de uiting geen juiste informatie verstrekt is over de uitvoering, kenmerken en accessoires van het product als bedoeld onder artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.
De beslissing De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.