RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op woensdag 18 januari 2017
RB 2806
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
16 dec 2016
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 16 dec 2016, RB 2806; Dossiernr 2016/00858 (Incentro), https://reclameboek.nl/artikelen/incentro-naamactie-geen-perverse-geldprikkel-gericht-tot-sociaal-zwakkeren-of-een-ontzettend-rare-na

Incentro 'naamactie' geen perverse geldprikkel, gericht tot sociaal zwakkeren of een "ontzettend rare naam"-actie

RCC 16 december 2016, RB ; Dossiernr. 2016/00858 (Incentro) en vgl. 2016/00858A Afwijzing. Het betreft een radiocommercial waarin wordt gezegd: “Wij bij Incentro willen ook graag wat bekender worden. Daarom hebben we een nieuwe marketingactie bedacht. Wie in verwachting is en zijn kindje straks Incentro noemt, maakt kans op 5000 euro. Surf voor de actievoorwaarden naar incentro.com.”

Klacht: In de radiocommercial vertelt adverteerder dat zij trots is op de naam Incentro en dat iedereen die deze naam doorgeeft aan zijn of haar kind in de komende 5 weken, kans maakt op €5000. Klager vindt dit pervers en echt niet kunnen. Aanvankelijk dacht klager dat het een slechte grap betrof, maar op de website vond hij de actie en de voorwaarden waar deelnemers aan moeten voldoen, willen zij kans maken op de €5000. Klager is van mening dat met deze actie sociaal zwakkeren een perverse prikkel krijgen om hun kind op te zadelen met een “ontzettend rare naam”. Natuurlijk is naamkeuze vrij, maar een geldprikkel, of eigenlijk een kans op een geldprikkel zou niet toegestaan moeten zijn volgens klager, zeker niet op een zender als Radio 1. Klager heeft dan ook niet alleen bij adverteerder maar ook bij Radio 1 bezwaar gemaakt tegen de commercial.

Commissie: Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat deze aan sociaal zwakkeren een perverse geldprikkel zou geven om hun kind met een vreemde naam op te zadelen.

Deze klacht kan niet slagen. De Commissie is van oordeel dat uit de toon en de bewoordingen waarvoor adverteerder gekozen heeft duidelijk blijkt dat het hier een actie betreft die niet (al te) serieus genomen dient te worden. Het publiek heeft dat blijkbaar ook begrepen nu er 0 aanmeldingen zijn.

Met inachtneming van voornoemde terughoudendheid is de Commissie van oordeel dat de bestreden uiting de grenzen van het toelaatbare niet te buiten gaat. Hoewel de uiting niet door iedereen gewaardeerd zal worden, acht zij haar niet ontoelaatbaar dan wel in strijd met de goede smaak en het fatsoen.