Koppeling tussen productverkoop en prijsvraag/kansspel niet per se oneerlijk
De Duitse ‘Wettbewerbszentrale’ heeft ‘Plus’, een Duitse supermarkt, in rechte aangesproken. De Wettbewerbszentrale is een zelfreguleringinstituut ter bevordering van de concurrentie en bestrijding van oneerlijke mededinging. Op grond van een door de centrale ingesteld verzoek tot voorlopige voorziening werd Plus veroordeeld tot stopzetting van haar praktijken. Plus mocht aldus geen reclame meer maken voor hun bonusactie “Ihre Millionenchance” waardoor de consument werd aangespoord om bij Plus boodschappen te doen en bonuspunten te verzamelen. Met 20 bonuspunten kon de consument gratis deelnemen aan een trekking van de Duitse loterij. De Duitse wet verbiedt namelijk elke deelname aan een kansspel of prijsvraag welke afhankelijk wordt gesteld aan een aankoop van een product
De procedure leidde in de laatste instantie tot vraagtekens m.b.t. de conformiteit van een dergelijk algemeen verbod met en uitleg van de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken. Het Hof achtte een zodanig elementair verbod in strijd met de Richtlijn. Een dergelijk verbod als het Duitse is alleen toegestaan indien strijdigheid afhankelijk wordt gemaakt van de omstandigheden van het geval welke enkel tot een verbod kunnen leiden indien de praktijken o.g.v. de in de richtlijn genoemde criteria als oneerlijk kunnen worden aangemerkt. Daarbij is vooral van belang of m.b.t. het onderscheidenlijke product het economische gedrag van de gemiddelde consument in de praktijk wezenlijk wordt beïnvloed of daartoe geneigd is.
Verder: Voor de toepasselijkheid van de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken is geen grensoverschrijdend element nodig en voldoende dat een handelspraktijk rechtstreeks verband houdt met de verkoopbevordering, de verkoop of levering van producten aan de consument. Uitgesloten zijn wettelijke bepalingen die zien op het concurrentiewezen en de transacties tussen uitsluitend de handelaren. De richtlijn harmoniseert volledig zodat strengere regels door lidstaten niet toegestaan zijn.
Lees hier of hier de hele uitspraak.
(bron: Wettbewerbzentrale en IEPT)