12 mrt 2025
Korting beloofd, maar niet op de kast in beeld: banneractie misleidend bevonden
RCC 12 maart 2025, RB 3895; 2025/00098 (Klager tegen adverteerder). Een banner op de website van een meubelretailer beloofde “Storage Deals – 20% korting”, vergezeld van een duidelijke afbeelding van een vitrinekast en een knop met “shoppen”. Een consument bestelde precies die kast, maar kreeg geen korting. Pas na contact met de klantenservice bleek dat de korting niet gold voor de kleur die hij had gekozen. Dat schoot bij de consument in het verkeerde keelgat. Volgens hem was de uiting misleidend, omdat de kast wél prominent in beeld stond onder de 20%-kortingstekst. De adverteerder verdedigde zich met het argument dat de banner slechts een sfeerbeeld was en dat alleen geselecteerde modellen in bepaalde uitvoeringen onder de actie vielen. De klant was via de button doorgelinkt naar een pagina met actieproducten die duidelijk gemarkeerd waren met een actielabel. De door klager bestelde kast was wel onderdeel van de meubellijn, maar niet in de uitvoering die hij koos.
De voorzitter van de Reclame Code Commissie ging daar niet in mee. Doordat er een concreet product werd afgebeeld onder de claim “20% korting”, mocht de consument ervan uitgaan dat die specifieke kast – ongeacht de kleur – deel uitmaakte van de actie. Dat sommige uitvoeringen, zoals de kleurvariant van klager, toch niet meededen, werd nergens in de uiting vermeld of toegelicht. En precies daarin schuilt het probleem: de gemiddelde consument kreeg geen essentiële informatie die nodig is om een geïnformeerd aankoopbesluit te nemen. De conclusie luidt dat de banner ten onrechte de indruk wekt dat het getoonde product volledig onder de kortingsactie valt. Omdat essentiële informatie ontbreekt, is de uiting misleidend en daarmee in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. De beslissing is dat de voorzitter beveelt de adverteerder aan om niet langer op deze wijze reclame te maken.
1. Uit een reclame-uiting moet duidelijk blijken wat het aanbod inhoudt, om te voorkomen dat de gemiddelde consument op het verkeerde been wordt gezet. Aan deze voorwaarde is in de bestreden uiting niet voldaan. In de uiting wordt via een banner een kortingsactie voor “Storage Deals” aangeprezen en daarbij wordt zonder enig voorbehoud gesteld “- 20% korting”. In de banner springt direct een grote afbeelding in het oog, waarop een vitrinekast is afgebeeld. Door een specifiek product expliciet af te beelden in combinatie met een kortingsactie zal de gemiddelde consument ervan uitgaan dat dit product onder de kortingsactie valt. Uit het verweer blijkt dat de kast wel onder de kortingsactie valt, maar niet in de kleuruitvoering die klager heeft besteld. De gemiddelde consument zal er niet zonder meer op bedacht zijn dat bepaalde kleuruitvoeringen van de prominent in beeld gebrachte kast zijn uitgezonderd van de bewuste kortingsactie. Een dergelijke belangrijke beperking van het aanbod betreft essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit te kunnen nemen over een transactie. Daarom moet de consument in de uiting zelf uitdrukkelijk op deze informatie attent worden gemaakt. Adverteerder stelt dat door te klikken op de button “shoppen” in de banner direct is te zien welke producten worden aangemerkt als “Storage Deals” die onder de kortingsactie vallen. Dit neemt niet weg dat in de bestreden uiting informatie over of een voldoende opvallende verwijzing, zoals in de vorm van een asterisk, naar de van de kortingsactie uitgezonderde kleuruitvoeringen van de getoonde kast ontbreekt. Hierdoor wordt in de uiting in eerste instantie een onjuiste indruk gewekt over de reikwijdte van de kortingsactie.