13 dec 2017
Loungeset gemaakt van kunststof en niet van natuurlijk rotan
Vz. RCC 13 december 2017, RB 3083; Dossiernr. 2017/00775 (Luxe rotan loungeset) Het betreft het volgende aanbod op adverteerders website www.lounge-set-kopen.nl: “Loungeset Theoules €2,399.00 €1,999,00 (..) De loungeset Theoules is gemaakt van duurzaam rond gevlochten rotan (..) Beschrijving (..) Luxe loungeset Theoules van stevig en weerbestending rond gevlochten rattan (..)” De klacht In juni 2017 is klaagster op zoek gegaan naar een rotan loungeset. Zij vond deze op de website van adverteerder. Na een lange levertijd werd op 6 oktober 2017 de loungeset bezorgd. De avond na aflevering bleek de loungeset gemaakt te zijn van kunststof namaak rotan in plaats van natuurlijk rotan. Klaagster heeft een e-mail naar adverteerder gestuurd en gevraagd of de loungeset kon worden teruggenomen en alsnog een rotan set kon worden geleverd. Adverteerder is hier niet op ingegaan. Klaagster acht de uiting op grond van het voorgaande misleidend.
1) In de bestreden uiting wordt de loungeset Theoules aangeboden, waarvan wordt gezegd dat deze is gemaakt van ‘rotan’. Deze naam wijst op het gebruik van een natuurlijk product, te weten materiaal dat komt van de rotanpalm. Niet in geschil is echter dat in werkelijkheid de loungeset van kunststof is gemaakt. Hierdoor is sprake van onjuiste informatie. De stelling van adverteerder dat klaagster had kunnen weten dat geen sprake kan zijn van natuurlijk rotan, wordt niet gevolgd. De consument dient erop te kunnen vertrouwen dat een meubel waarvan wordt gezegd dat deze van rotan is gemaakt, daadwerkelijk van dit materiaal is vervaardigd. Het noemen van een materiaalsoort suggereert immers dat het product van dat materiaal is gemaakt. Dat in de uiting staat dat het om weerbestendig materiaal gaat, maakt niet dat klaagster daaruit kon afleiden dat het in feite om kunststof ging in plaats van rotan. Van de gemiddelde consument kan in een dergelijk geval ook niet worden gevergd dat deze nader onderzoek doet naar de gebruikte materiaalsoort.
2) Het voorgaande leidt tot het oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie over de uitvoering van het aangeprezen product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht zou kunnen worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet zou hebben genomen, is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
De beslissing van de voorzitter
De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.
De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.