RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op dinsdag 24 oktober 2017
RB 3017
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
9 okt 2017
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 9 okt 2017, RB 3017; dossiernr. 2017/00595 (Kinderbed), https://reclameboek.nl/artikelen/massief-houten-bed-bevat-toch-onderdelen-van-spaanplaat

"Massief houten" bed bevat toch onderdelen van spaanplaat

Vz. RCC 9 oktober 2017, RB 3017; dossiernr. 2017/00595 (Kinderbed). Toewijzing. Misleiding. Het betreft uitingen op de website www.kinderbed.biz waarop verschillende uitingen te vinden zijn die claimen dat "Kinderbed / Tienerbed Maxima Pink 90x200" uit "massief hout" bestaan en “Geen spaanplaat, maar stevig hout uit het Noord-Europees woud”. De klacht: op de website wordt geadverteerd dat alle bedden van massief hout zijn en dat geen gebruik wordt gemaakt van spaanplaat en mdf. Klager heeft voor zijn dochter voor een bed van adverteerder (bed ‘Maxima’) gekozen, omdat hij een bed wil zonder de chemische dampen die in spaanplaat en mdf voorkomen. Bij aflevering van het bed bleek echter dat het hoofd- en voeteneind 100% van mdf is gemaakt. De verkoper heeft dit uiteindelijk toegegeven. Aan klagers verzoek aan de verkoper om de website aan te passen, is (nog) niet voldaan. Volgens klager worden klanten onjuist en misleidend geïnformeerd. Klager vermoedt dat adverteerder meer bedden in het assortiment heeft die mdf bevatten.

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden uiting, waarin het bed Maxima wordt aangeboden, wordt op verschillende plaatsen en manieren vermeld dat het bed is gemaakt van massief (grenen)hout en dat geen gebruik is gemaakt van mdf of spaanplaat. Als erkend is komen vast te staan dat in werkelijkheid verschillende onderdelen van dit bed uit mdf bestaan.

Het voorgaande leidt tot het oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de uitvoering van het aangeprezen product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie – de aanschaf van het betreffende bed – dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De beslissing van de voorzitter: de voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.