RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 8 oktober 2009
RB 420
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Niet meer, niet minder

Uitspraak van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie, 6 oktober 2009, Dossier 2009/00576 (Met dank aan Richard van Oerle, NautaDutilh)

De eerdere beslissing van de RCC van 13 augustus waarin reclame-uitingen van de Staatsloterij als misleidend werden aangemerkt is door het CvB vernietigd (zie eerder bericht RB 402 ). De klacht luidde dat er op 10 augustus 2009 geen 27,5 miljoen euro was uitgekeerd (maar slechts 5,5 miljoen) en dat de uitingen om die reden misleidend waren. In de vernietigde uitspraak achtte de RCC het onjuist dat in de reclame-uitingen een rechtstreeks verband werd gelegd tussen het gegarandeerd vallen van de jackpot van € 27,5 miljoen en de omvang van de jackpot. De Commissie was van oordeel dat de consument had moeten worden geïnformeerd over het feit dat er een aanzienlijke kans bestaat dat niet de volledige jackpot zou worden uitgekeerd.

De Staatsloterij is in beroep gegaan bij het College van Beroep en stelt dat de consument niet misleid wordt. Uitingen van de Staatsloterij moeten in de context van de kansspelmarkt worden gezien. De consument hoopt simpelweg het winnende lot te kopen. Niet meer, niet minder.

Het College van Beroep vernietigd de uitspraak van de Commissie. Zij oordeelt dat de uitingen op zichzelf niet onjuist zijn. Als de jackpot valt wordt deze ook uitgekeerd. Valt deze op een eenvijfde lot dan wordt de jackpot gedeeld door vijf.

"4.6 Van een in de uitingen onmiskenbaar gelegd rechtstreeks verband tussen het gegarandeerd vallen van de jackpot en de omvang van het daadwerkelijk uit te keren bedrag, waardoor de gemiddelde consument op wie de uitingen zich richten op het verkeerde been wordt gezet over de hoogte van het op een winnend lot uit te keren bedrag, kan niet worden gesproken." Het College stelt dat de consument bij twijfel over het uit te keren bedrag eenvoudig informatie kan opvragen bij verkooppunten of op de website van de Staatsloterij.

"4.7 Het College acht het niet aannemelijk dat de gemiddelde consument in dit geval een besluit over een transactie zal hebben genomen, meer in het bijzonder een besluit over het al dan niet aanschaffen van een heel lot dan wel eenvijfde lot, dat hij anders –dat wil zeggen indien in de uitingen niet slechts was gewezen op de hoogst haalbare Jackpot in de onderhavige trekking van de Staatsloterij- niet had genomen."


Lees de hele uitspraak hier.