RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2017
RB 2817
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
24 jan 2017
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 24 jan 2017, RB 2817; dossiernr. 2016/00930 (Trachitol-bateriën), https://reclameboek.nl/artikelen/reclame-laat-mogelijkheid-dat-keelpijn-ook-niet-door-bacteri-n-wordt-veroorzaakt

Reclame laat mogelijkheid dat keelpijn ook niet door bacteriën wordt veroorzaakt

RCC 24 januari 2017, dossiernr. 2016/00930; RB (Trachitol-bateriën) "Beginnende keelpijn moet je snel aanpakken. Neem direct Trachitol, met tweevoudige werking, tegen de pijn en tegen de bacteriën die keelpijn veroorzaken. Trachitol, met tweevoudige werking. Het vermindert snel de pijn en remt de bacteriën die keelpijn veroorzaken. Trachitol, in het oranje-paarse doosje". De klacht; In deze reclame voor Trachitol keeltabletten wordt gesuggereerd dat de belangrijkste oorzaak van keelpijn bacterieel van aard is. 90-95% van de keelinfecties is echter viraal van aard. Volgens  klager is er sprake misleidende en onjuiste reclame/informatie. KOAG/KAG is preventief ter toetsing voorgelegd en voldoen; Trachitol is een bij het CBG geregistreerd zelfzorggeneesmiddel. ln de SmPC tekst en de patiëntenbijsluiter is een indicatie vastgelegd.

De klacht, zoals genuanceerd bij repliek, komt erop neer dat in de uiting wordt gesuggereerd dat keelklachten vaak worden veroorzaakt door bacteriën, hetgeen volgens klager niet het geval is.

Adverteerder heeft bij verweer gewezen op de volgende mededeling in de “NHG standaard Acute keelpijn (derde herziening) (Huisarts Wet 2015;58(8):422-9)”:

'De oorzaak van een keelpijn betreft vermoedelijk meestal een verkoudheidsvirus en minder vaak een bacterie'.

Gelet op de klacht en voornoemde verwijzing door adverteerder naar de NHG-standaard gaat de Commissie ervan uit dat tussen partijen niet in geschil is dat keelpijn minder vaak veroorzaakt wordt door een bacterie dan door een virus. Niet duidelijk is overigens hoe deze verhouding is. De Commissie acht de door klager in dit verband genoemde percentages onvoldoende onderbouwd.

De vraag is vervolgens of in de bestreden uiting een onjuiste suggestie wordt gewekt over de mate waarin keelpijn wordt veroorzaakt door bacteriën. De Commissie beantwoordt deze vraag in negatieve zin en overweegt daartoe het volgende.

In de bewuste televisiereclame ligt geen suggestie besloten over de hoeveelheid gevallen waarin keelpijn wordt veroorzaakt door bacteriën. Verder laat de uiting de mogelijkheid open dat keelpijn ook op andere wijze dan door bacteriën kan zijn ontstaan. Ten slotte heeft klager noch betwist dat keelpijn door bacteriën kan worden veroorzaakt, noch dat Trachitol werkt tegen die desbetreffende bacteriën.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.