RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op maandag 30 maart 2009
RB 343
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Scriptie: De auteursrechtelijke aspecten van het Bittorrent Protocol

Auteur: R.A.W. Jungschläger
Universiteit: Faculteit der Rechtsgeleerdheid Universiteit Leiden
Datum: 7 mei 2008
Pagina's: 58
Lees hier de scriptie

Hoewel internet al sinds de jaren negentig beschikbaar is voor het grote publiek en er al een generatie bestaat die met internet is ‘grootgebracht’, staat dit medium toch nog in de kinderschoenen. De ontwikkelingen ontplooien zich in een razend tempo en de drempel om van internet gebruik te maken wordt steeds lager. Vandaag de dag, vernemen mensen het laatste nieuws via nieuwssites, worden sociale contacten onderhouden via hyves en myspace, doet iedereen online zijn bankzaken, worden nieuwe liefdespartners gevonden, wordt online gekocht, gegokt, belastingaangifte gedaan en er bestaat er zelfs een tweede online leven in second life. Het feit dat internet toegankelijk is in het park, op het station of in het plaatselijke koffietentje door wireless routers en GSM-toepassingen, draagt aan deze ontwikkelingen en mogelijkheden alleen maar bij. 

 

Al deze nieuwe ontwikkelingen brengen ook nieuwe rechtsvragen met zich mee. Op de meeste van deze vragen is er echter geen pasklaar antwoord beschikbaar. Het is daarom interessant om te bezien of wat offline geldt ook werkelijk online geldt, en nog veel belangrijker, hoe levensvatbaar zijn offline-normen in een maatschappij die zich steeds meer online manifesteert. Een belangrijk fenomeen of zo men wil probleem op internet is de uitwisseling van bestanden welke geschiedt via de zogenoemde peer-to-peer netwerken. Over het algemeen betreft het hier onderlinge uitwisseling van hoofdzakelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal waarvoor geen toestemming is gegeven door de rechthebbende. Muziek, films en Tv-series worden door gebruikers van peer-to-peer systemen met elkaar uitgewisseld of het de gewoonste zaak van de wereld is en in het algemeen zonder zich te bekommeren om de rechtmatigheid van hun gedrag. Anderen verdienen juist weer geld door mensen instaat te stellen inbreukmakend materiaal uit te wisselen. Filesharing via internet lijkt een geschenk uit de hemel…behalve voor de rechthebbenden natuurlijk die hun rechten uitgehold zien worden en hun inkomsten sterk zien afnemen.

Een van de meest recente peer-to-peer protocollen is dat van BitTorrent. De werking van dit protocol brengt grote voordelen met zich mee doordat de software-architectuur net weer even verschilt van voorgaande systemen. Ik vraag mij nu af hoe de jurisprudentie met betrekking tot peer-to-peer programma’s in de Verenigde Staten zich verhoudt tot de beschikbare Nederlandse jurisprudentie, en hoe zich dat vertaalt in een auteursrechtelijke benadering van het BitTorrent protocol.

In het eerste hoofdstuk zal de meest relevante Amerikaanse jurisprudentie aan bod komen. In het tweede hoofdstuk wordt deze jurisprudentie nader uitgewerkt evenals de beschikbare relevante Nederlandse jurisprudentie. In hoofdstuk drie komt het BitTorrent protocol uitdrukkelijk aan bod alsmede de auteursrechtelijke aspecten van dit systeem. Tot slot zal ik in het nawoord mijn persoonlijke visie geven over hoe het er nu feitelijk voor staat in de wereld van bestandsuitwisseling en hoe rechthebbenden hier nu en in de toekomst het beste mee kunnen omgaan.