RB
Gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2023
RB 3800
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
15 sep 2023
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 15 sep 2023, RB 3800; 2023/00411 (Klager tegen Fletcher), https://reclameboek.nl/artikelen/fletcher-reserveringskosten-en-fees-moeten-bij-aanbieding-vermeld-worden

Fletcher reserveringskosten en fees moeten bij aanbieding vermeld worden

RCC 15 september 2023, RB 3800; 2023/00411 (Klager tegen Fletcher). Fletcher adverteert met een hotelaanbieding dat voor €29,90 een nachtje weg voor twee personen is te boeken. De aanbieding is echter niet voor de aangegeven prijs te boeken. Er komen namelijk ook nog reserveringskosten en tax & handling fee bij. Deze kosten zijn onvermijdbaar waardoor adverteerder deze had op moeten nemen in de aanbiedingsprijs. Als het variabele kosten zijn, hadden de kosten nog opgenomen moeten worden in bij de aanbieding volgens klager. Nu worden de kosten in de reclame in zijn geheel niet genoemd.

Adverteerder rekent al enige tijd geen reserveringskosten meer, waardoor het niet de bedoeling was deze te berekenen bij de aanbieding. Fletcher heeft de advertentie daarom offline gehaald en de getroffen klanten gecompenseerd. De voorzitter geeft aan dat de reserveringskosten opgenomen hadden moeten worden in de prijsaanbieding, omdat de kosten hiervan onvermijdbaar zijn. Over de tax & handlingskosten heeft adverteerder aangegeven dat vanaf nu duidelijker bij de aanbiedingsprijs wordt aangegeven dat deze kosten erbij komen. Doordat uit de website blijkt dat adverteerder deze punten heeft aangepast, wordt een aanbeveling gedaan niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

3. Over de tax en handlingskosten heeft adverteerder aangegeven dat deze vanaf nu duidelijker op de website bij de aanbiedingsprijs zullen worden aangegeven. De klacht is op dit punt gegrond. Voor zover het kosten betreft die niet vast zijn, omdat de door de gemeentes geheven belastingen onderling kunnen verschillen, hadden deze kosten op grond van de RR direct naast of onder de geadverteerde prijs op transparante wijze moeten worden opgenomen. Voor zover deze kosten wel vaststaand zijn, hadden deze in de geadverteerde prijs moeten worden opgenomen. Hieraan is in de bestreden reclame niet voldaan. Dit maakt de reclame is strijd met het bepaalde sub III, artikel 1 RR. In de reclame werd pas bij het doorklikken op de website duidelijk dat er nog tax & handlingskosten moesten worden voldaan. Nu adverteerder heeft aangegeven dit te hebben aangepast en dit ook uit de website is gebleken, zal een aanbeveling worden gedaan voor zover nog nodig.