RB
Gepubliceerd op maandag 9 oktober 2023
RB 3793
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
21 aug 2023
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 21 aug 2023, RB 3793; 2023/00398 (Klager tegen printabout.be), https://reclameboek.nl/artikelen/inktcartridge-voordeelbundel-niet-zo-voordelig

Inktcartridge voordeelbundel niet zo voordelig

RRC 21 augustus 2023, RB 3793; 2023/00398 (Klager tegen printabout.be). Op de website van adverteerder wordt een HP voordeelpakket aangeboden met een inhoud van vier inktcartridges. De prijs van het voordeelpakket is echter gelijk aan de prijs die men betaalt indien de cartridges afzonderlijk worden gekocht. De adverteerder geeft aan dat door recente prijsstijgingen de benaming ‘voordeelbundel’ niet meer van toepassing is en als misleiding kan worden gezien omdat er geen financieel voordeel meer is. Adverteerder hanteert de benaming ‘voordeelbundel’ daarom niet meer.

De voorzitter oordeelt dat door de benaming voordeelbundel doorgaans verwacht wordt van de consument dat sprake is van een reëel prijsvoordeel. Adverteerder heeft erkend dat geen sprake meer is van een prijsvoordeel, waardoor zij in strijd heeft gehandeld met de Nederlandse Reclame Code. De voorzitter is van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor kan besluiten een transactie te sluiten die hij anders niet had gesloten. De voorzitter acht de uiting daarom in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Doordat adverteerder aannemelijk heeft gemaakt het woord ‘voordeelbundel’ te verwijderen van haar website, blijft een aanbeveling achterwege.