RB
Gepubliceerd op donderdag 30 november 2023
RB 3811
Rechtspraak (NL/EU) ||
14 nov 2023
Rechtspraak (NL/EU) 14 nov 2023, RB 3811; 2023/00222 - CVB (Klager tegen adverteerder), https://reclameboek.nl/artikelen/klacht-tegen-een-advertentie-in-de-volkskrant-van-zoweg-nl

Klacht tegen een advertentie in De Volkskrant van Zoweg.nl

CVB 14 november 2023, RB 3811; 2023/00222 – CVB (Klager tegen adverteerder) In een advertentie in de Volkskrant van Zoweg.nl worden verschillende hotelarrangementen aangeboden. Onder de advertentie staat: “Prijs op basis van 2 personen en beschikbaarheid, exclusief € 20,- reserveringskosten en toeristenbelasting”. Klager verwijst daarbij naar de beslissing in het dossier met nummer 2022/00537.

Het geschil ziet specifiek op de vraag of de reserveringskosten in dit geval in de prijs verdisconteerd hadden dienen te zijn in plaats van dat zij, zoals in de uiting het geval is, afzonderlijk worden genoemd. Volgens het College heeft Zoweg.nl voldoende aannemelijk gemaakt dat er meerdere arrangementen tegelijk konden worden geboekt, mits dat beschikbaar was. Eveneens is voldoende aannemelijk geworden dat in die situatie de reserveringskosten eenmaal zijn verschuldigd. Doordat de reserveringskosten zich kunnen uitspreiden over meerdere arrangementen, kunnen die kosten niet bij voorbaat in een specifiek bedrag per persoon worden omgerekend. Pas op het moment dat wordt geboekt, zijn deze kosten bepaalbaar. Gelet hierop dienen in dit geval de reserveringskosten als onvermijdelijke variabele kosten te worden beschouwd, nu zij afhankelijk zijn van bepaalde keuzes van de consument. Anders dan de Commissie heeft geoordeeld, kunnen deze kosten in het stadium waarin de aanbieding wordt gedaan daardoor nog niet in de prijs worden verdisconteerd en is het toegelaten deze kosten afzonderlijk te vermelden. Om die reden vernietigt het College de bestreden beslissing op dit punt.

7.2. Zoweg.nl heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat er bij de bestreden reclame-uiting meerdere arrangementen tegelijk konden worden geboekt, afhankelijk van het aantal hotelkamers dat op dat moment beschikbaar was. Eveneens is voldoende aannemelijk geworden dat in die situatie de reserveringskosten slechts eenmaal zijn verschuldigd. Doordat de reserveringskosten zich kunnen uitspreiden over meerdere arrangementen, kunnen die kosten niet bij voorbaat in een specifiek bedrag per persoon worden omgerekend. Pas op het moment dat wordt geboekt, zijn deze kosten bepaalbaar. Gelet hierop dienen in dit geval de reserveringskosten als onvermijdelijke variabele kosten te worden beschouwd, nu zij afhankelijk zijn van bepaalde keuzes van de consument. Anders dan de Commissie heeft geoordeeld, kunnen deze kosten in het stadium waarin de aanbieding wordt gedaan daardoor nog niet in de prijs worden verdisconteerd en is het toegelaten deze kosten afzonderlijk te vermelden op de wijze als omschreven in het bepaalde onder III sub 1 RR in verbinding met het bepaalde onder IV sub 1 RR.  Het College beslist daarom als volgt.