RB
Gepubliceerd op donderdag 5 oktober 2023
RB 3794
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
21 aug 2023
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 21 aug 2023, RB 3794; 2023/00310 (Klager tegen Booking.com), https://reclameboek.nl/artikelen/technical-glitch-bij-booking-com

'Technical glitch' bij Booking.com

RRC 21 augustus 2023, RB 3794; 2023/00310 (Klager tegen Booking.com). Klager kreeg een mail van Booking.com waarop zij adverteerden met overnachtingen in Bonn vanaf €3,-. Verder in de mail stond de goedkoopste overnachting aangeboden vanaf €61,20. Op de website van Booking.com was echter geen aanbod met deze prijs te vinden, daarom vindt klager de advertentie clickbait. Booking.com stelt dat de onjuiste prijs is veroorzaakt door een technische ‘glitch’, welke nu is gecorrigeerd. De voorzitter vindt de promotionele uiting in zijn geheel duidelijk, doordat verder in de mail staat aangegeven dat de laagste prijs vanaf €61,20 is. Daarnaast acht de voorzitter het niet reëel dat een overnachting in een stad Bonn te boeken is vanaf €3,-. De voorzitter wijst de klacht af.   

De voorzitter stelt voorop dat bij de beoordeling van de vraag of een reclame-uiting voor de gemiddelde consument misleidend is van de totale uiting dient te worden uitgegaan. In dit geval blijkt uit de totale reclame-uiting duidelijk dat in de onderwerp-regel sprake is van een onjuiste prijsindicatie (“deals in Bonn from € 3 for your dates”). In de tekst van de e-mail zelf staat immers een aanbod dat begint vanaf € 61,20. Daarbij acht de voorzitter het niet reëel te veronderstellen dat men voor € 3,- accommodatie zou kunnen boeken in een stad als Bonn. Gelet hierop gaat de voorzitter ervan uit dat, zoals adverteerder heeft gesteld, sprake is geweest van een technische storing die inmiddels is verholpen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.