RB
Gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2016
RB 2781
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
24 sep 2016
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 24 sep 2016, RB 2781; Dossiernr 2016/00298 (Database Secretescapes), https://reclameboek.nl/artikelen/verzamelen-en-derdenverstrekking-van-e-mailadressen-door-ongevraagd-opname-in-database-is-niet-toege

Verzamelen en derdenverstrekking van e-mailadressen door ongevraagd opname in database is niet toegestaan

RCC 24 september 2016, Dossiernr 2016/00298; RB (Database Secretescapes) Database. Phising. Toewijzing. Klacht: In een mail van TicketSpy (waarop klager is geabonneerd) klikte klager op de oranje knop “Aanmelden en bekijken”. Vervolgens werd de website van Secret Escapes geopend, verscheen een pop up en kon klager een wachtwoord invullen. Klager heeft dit niet gedaan. Hij heeft de pop up weggeklikt, maar ontving binnen een paar minuten een mail van Secret Deals. Daarin stond dat klager was aangemeld en dat hij voortaan nieuwsbrieven zou ontvangen. Klager kon zich voor deze nieuwsbrieven afmelden, maar zijn mailadres is nu wel bekend bij Secret Escapes. Klager “zit” zonder zijn toestemming in de database van Secret Escapes. Volgens hem is dat in strijd met “de regels van email-marketing”. Klager vindt ook dat de uiting riekt naar phishing. De Commissie oordeelt dat het hier gaat om verzamelen van e-mailadressen voor derdenverstrekking, wat in strijd is met bepalingen uit de Code reclame.

Uit deze tekst maakt de Commissie op dat het e-mailadres van de geadresseerde van de bestreden uiting in geval “klikken” op “enige link” in de bestreden “e-mail” wordt verzameld voor gebruik ten behoeve van een derde of derdenverstrekking van het e-mailadres als bedoeld in artikel 4.1.a onder c van de Code reclame via e-mail 2012. Nu over het verzamelen voor dit gebruik in de bestreden uiting geen informatie is verstrekt, is deze uiting in strijd met artikel 4.1.a onder c van de Code reclame via e-mail 2012.

Gelet op het verweer dat het de bedoeling was om de hierboven aangehaalde tekst in een apart en duidelijk herkenbaar kader in de bestreden uiting op te nemen, maar dat dit niet is gebeurd als gevolg van een fout, acht de Commissie het niet nodig om een aanbeveling te doen. 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.
De beslissing
De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 4.1a onder c van de Code reclame via e-mail 2012. Zij acht het niet nodig een aanbeveling te doen.