RB
Gepubliceerd op donderdag 13 juni 2013
RB 1782
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Aanduiding cartridges onduidelijk en dubbelzinnig

RCC 3 juni 2013, dossiernr. 2013/00357 (Second life cartridges)
Misleiding. Ontbrekende informatie. Voornaamste kenmerken product. Onduidelijk en dubbelzinnig.
Het betreft reclame-uitingen die in maart en april  2013 in het weekblad De Faam zijn geplaatst. In beide uitingen worden onder de aanhef “Goedkoopste in inkt!” cartridges van het type HP364 XL aangeboden.

De klacht - Klager wilde nieuwe en originele HP cartridges kopen, maar in de winkel bleek het om zogenaamde Second Life cartridges te gaan die ook van een ander etiket zijn voorzien, terwijl een originele HP cartridge was afgebeeld. Gelet hierop acht klager de uitingen misleidend.

Verweer - In beide uitingen staat dat er sprake is van zogenaamde alternatieve cartridges en dus niet van originele cartridges. Zo staat in de advertentie van maart 2013 rechtsonder in de uiting, verticaal, “m.u.v. originele cartridges” en staat in de advertentie van 10 april 2013 onderin de advertentie “Deze inktpatronen zijn geen originele cartridges maar Second Life inktpatronen”.

Het oordeel van de Commissie
Uit de uiting van maart 2013 blijkt onvoldoende duidelijk dat de daarin aangeboden HP cartridge een zogenaamde Second Life cartridge is. Afgezien van het feit dat de mededeling  “m.u.v.originele cartridges” inhoudelijk aan duidelijkheid te wensen overlaat, is deze mededeling ten gevolge van het kleine letterformaat en de wijze waarop deze in de uiting is geplaatst, namelijk verticaal, bovendien niet dan wel slecht zichtbaar.

Met betrekking tot de op 10 april 2013 geplaatste advertentie overweegt de Commissie dat in deze uiting voldoende duidelijk wordt gemaakt dat daarin geen originele HP cartridges worden aangeboden, maar Second Life cartridges.

Blijkens het voorgaande is in de hierboven onder a bedoelde uiting sprake van het op onduidelijke en dubbelzinnige wijze verstrekken van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

De beslissing
Op grond van het voorgaande acht de Commissie de onder a bedoelde reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.