Toelaatbare tik
RCC 12 juli 2011, Dossiernr. 2011/00425C (Essent)
Reclamerecht. Televisiecommercial over het 'Helemaal Groen pakket' van Essent. Klaagster stelt dat in commercial huiselijk geweld wordt gebruikt, wat een verkeerd signaal afgeeft. Voorzitter besloot klacht niet in behandeling te nemen, omdat Commissie naar zijn oordeel geen aanbeveling zal doen. Hij overwoog daartoe dat Commissie zich terughoudend opstelt bij beoordeling of uiting voldoet aan goede smaak of fatsoen. Voorzitter acht dat uiting grens van het toelaatbare niet heeft overschreden doordat het duidelijk humoristisch bedoeld is. Klaagster stelt bezwaar in tegen de beslissing van de voorzitter. Zij vindt commercial niet "grappig" en stelt dat de NRC geen nodeloos geweld in reclames toelaat. Het verweer hiertegen stelt dat de uiting moet worden getoetst aan art. 2 NRC. De tik die de man krijgt past bij de overdreven en humoristische opzet van de reclame en grens toelaatbare wordt niet overschreden.
Commissie oordeelt dat zij zich terughoudend opstelt bij beoordeling over goede smaak en fatsoen. Acht commercial duidelijk humoristisch bedoeld en grens van toelaatbare is niet overschreden. De tik die de man krijgt kan niet als geweldpleging in huiselijke sfeer worden aangemerkt. Heeft er begrip voor de niet iedereen de uiting zal waarderen, maar dit leidt niet tot ander oordeel. Wijst klacht af.
Zoals reeds door de voorzitter overwogen, stelt de Commissie zich bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met criteria zoals de goede smaak of het fatsoen terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die criteria. Met inachtneming van deze terughoudendheid acht de Commissie de onderhavige, door de overdreven en niet-realistische opzet duidelijk humoristisch bedoelde commercial niet van dien aard, dat de grens van het toelaatbare is overschreden. De tik die de vrouw de man geeft kan, gelet op de context van de commercial, niet als geweldpleging in de huiselijke sfeer worden aangemerkt. De Commissie heeft er overigens begrip voor dat niet iedereen de onderhavige humoristisch bedoelde uiting als zodanig zal waarderen. Dit geeft evenwel geen aanleiding tot een ander oordeel.