RB
RB 3739
26 januari 2023
Artikel

Jaarprogramma deLex 2023

 
RB 3737
23 januari 2023
Uitspraak

HvJ EU: CIHEF c.s. tegen Ministre de la Transition écologique

 
RB 3735
23 januari 2023
Artikel

IE-diner 2023 - Start het jaar in stijl!

 
RB 3716

Breid je IE-netwerk uit bij de Martens Academie

Op 13 oktober jl. vierden we de afsluiting van de derde editie van de Martens Academie. Onze deelnemers verdiepten hun kennis in het IE-recht door samen 11 dagen door te brengen met 36 verschillende docenten.
De reis begon met Bjorn Schipper die de ins en outs van het auteursrecht doornam. Ronald Wigman besprak de makers, de rol van de filmproducent en de rechten van het filmauteursrecht. Margriet Koedooder behandelde de spelers, de rechten en de contracten van het muziekauteursrecht.

De laatste lesdag bevatte tips van Christiaan Alberdingk Thijm voor het pleidooi, het presenteren van de feiten, het verweer en re- en dupliek. Bernt Hugenholtz legde de internationale aspecten van het IE-recht uit, zoals reciprociteit en minimumbescherming en wees op een interessante acquisitiemogelijkheid op basis van het RAAP-arrest. Traditiegetrouw sloten we af met de conflictbeheersingslessen van Aernoud Bourdrez: Think like a IP lawyer, don’t act like one.

Maar het is voor deze groep nog niet afgelopen, want elk jaar komen alle oud-deelnemers samen. 16 maart 2023 is de volgende reünie.

Wil je ook je IE-netwerk blijvend uitbreiden? De vierde editie van de Martens begint 8 december 2022.

Als je nog vragen hebt voordat je je inschrijft, kun je een Zoom-gesprek plannen met een lid van ons team of een oud-deelnemer. We zijn hier en maken graag verbinding. Neem voor vragen contact op met Claudia Zuidema of  Vivien Rӧrsch.

We hopen dat je lid wordt van onze Martens community om het nieuwe jaar goed te beginnen.

RB 3715

Conclusie ingezonden door Thijs van Aerde, Houthoff en Arnout Groen, Hofhuis Alkema Groen.

Conclusie tot verwerping cassatieberoep Coty

4 nov 2022, RB 3715; (Coty tegen Easycosmetic), https://reclameboek.nl/artikelen/conclusie-tot-verwerping-cassatieberoep-coty

HR Conclusie A-G 4 novermber 2022, IEF 21068, RB 3715; 21/04768 (Coty tegen Easycosmetic) Zie [IEF 20184] en [IEF 19102]. De vraag is of Easycosmetics gebruik van verzenddozen met daarop afgebeeld 80 verschillende merken, waaronder de merken Jil Sander en Davidoff waarvan Coty licentiehouder is, een gegronde reden voor Coty vormt om zich te verzetten tegen dit gebruik van die merken op de verzenddozen. De rechtbank oordeelde dat dit het geval was en zag in dit advertentiegebruik een omdat Easycosmetic daarmee de suggestie wekt dat er een economische band bestaat tussen haar en de merkhouder. Het hof heeft geoordeeld dat dit geen gegronde reden oplevert voor de merkhouder om zich tegen verdere verhandeling van de merkproducten te verzetten en dat dus sprake is van uitputting. Hiertegen wordt in cassatie opgekomen door Coty. A-G Van Peursem concludeert tot verwerping van het beroep omdat er hier, kort gezegd, sprake is van uitgeputte waar.

RB 3714

Jurisprudentielunch merken-, modellen- en auteursrecht op 7 december

Raak in één keer volledig up-to-date bij deze halfjaarlijkse jurisprudentielunch! Op woensdag 7 december geven Tobias Cohen Jehoram (De Brauw Blackstone Westbroek), Jesse Hofhuis (Hofhuis Alkema Groen) en Joris van Manen (HOYNG ROKH MONEGIER) een compleet overzicht van actuele rechtspraak in het merkenrecht, het auteursrecht en productvormgeving.

Tijd: 13:00 – 16:15 uur (inloop vanaf 12:30 uur)
Locatie: Amsterdam, met online optie
Accreditatie: 3 opleidingspunten NOvA, BMM en Vlaamse Orde

RB 3713

Versterk uw vaardigheden en verdiep uw kennis bij de Martens Academie

Leer de fijne kneepjes van het vak in negen masterclasses op locatie, twee online lessen, een terugkomdag met oud-studenten en een nieuw alumninetwerk. Verdiep je kennis, vergroot je netwerk en versterk je vaardigheden in een deskundige, informele en inspirerende omgeving: neem deel aan de Mr. S.K. Martens Academie.
De Mr. S.K. Martens Academie biedt ook het komend jaar weer een interactief, verdiepend en specialistisch lesprogramma, direct toepasbaar in de praktijk.  Ruim 36 gerenommeerde sprekers delen hun ervaring en expertise bij deze post academische specialisatieopleiding 'Intellectueel eigendoms- en procesrecht in de commerciële praktijk'.

Op 8 december start een nieuwe lichting cursisten uit verschillende sectoren die meer uit zichzelf willen halen. Is dit ook op jou van toepassing, heb je mimimaal drie jaar ervaring in de civiele praktijk en wil je deze praktijk versterken? Neem deel aan de klas van 2022/2023. Kom zelf, kom samen of tip een collega!

Benieuwd naar het programma, naar de ervaringen van studenten, of naar een offerte op maat? Stuur een mail naar info@delex.nl of check de brochure. Neem voor meer vragen contact op met Claudia Zuidema via czuidema@delex.nl of met Vivien Rӧrsch via vivien@larorsch.com.

RB 3712

Nationaal Reclamerechtcongres op 15 december

Het duurt nog even, maar we kijken nu al uit naar het Nationaal Reclamerechtcongres op donderdag 15 december. Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Willem Leppink (Ploum) leiden u door een dag met actuele onderwerpen, boeiende sprekers en volop netwerkmogelijkheden.

Onderwerpen en sprekers zijn onder meer:

  • Het jaarlijkse jurisprudentieoverzicht, door Ebba Hoogenraad; 'hot topics en hits & misses'.
  • Autoriteit Consument & Markt, door Anne-Jel Hoelen (ACM), de jaarlijkse terug- en vooruitblik.
  • Update van de Stichting Reclame Code.
  • 'Prijs je rijk? Over kortingscommunicatie, en meer', door Daniël Haije (Hoogenraad & Haak)
  • Actuele ontwikkelingen rond reclame en marketing, door Martijn Poulus (DDMA). Wat is er gebeurd en wat staat er op stapel ten aanzien van reclame en marketing op het internet? Over cookietoestemming, een mogelijk verbod op Google Analytics, alle jurisprudentie en ontwikkelingen rondom het gebruik van de verwerkingsgrondslag ‘gerechtvaardigd belang’ voor commerciële doeleinden (zoals reclame), het HvJ EU-arrest over ‘inbox advertising’, en de nieuwe regels voor influencers. Met interessante inzichten, vanuit juridisch perspectief én vanuit de public affairs invalshoek.
RB 3711

Vier vragen aan Terry Häcker

In een serie interviews stellen wij aan een aantal mannen en vrouwen uit de IE-wereld aan jullie voor. Eerder spraken wij Polo van der Putt. Dit keer is aan de beurt: Terry Häcker, zelfstandig juridisch marktonderzoeker. Hoog tijd voor een paar vragen.

Waar bestaat de dagelijkse praktijk van een juridisch marktonderzoeker zoal uit?

De taak van de juridisch marktonderzoeker is allereerst het vertalen van de juridische probleemstelling in een onderzoeksprobleemstelling. Dat is een heel basale maar tegelijk een heel lastige taak. Dan draait het dus bijvoorbeeld om de vraag hoe merkbekendheid, verwarring of verwarringsgevaar en onderscheidend vermogen kunnen worden gemeten. Het uitwerken van een marktonderzoeksopzet is bijna altijd maatwerk. De omstandigheden van het geval bepalen de concrete uitwerking van de onderzoeksopzet. Hierbij moet de marktonderzoeker voldoende affiniteit hebben met het juridische jargon en de rechtsbegrippen. Nadat een onderzoeksopzet is uitgewerkt wordt een uitvoerend marktonderzoeksbureau geselecteerd dat het veldwerk uitvoert, en de dataprocessing en een heel feitelijke rapportage verzorgt. Een en ander onder supervisie van de juridisch marktonderzoeker. Vervolgens stelt laatstgenoemde veelal ook een verklaring op over het uitgevoerde onderzoek, waarin hij ook de onderzoeksconclusies opneemt. Maar de juridische implicaties van het onderzoek laat hij over aan de juristen. Indien een tegenpartij met onderzoeksuitkomsten komt, zal hij deze kritisch beschouwen en becommentariëren. En waar nodig/mogelijk zal hij een tegenonderzoek adviseren en uitwerken.

RB 3710

Uitspraak ingezonden door Robbert Sjoerdsma, Holla legal & tax.

Reclame Boehringer Ingelheim misleidend

30 sep 2022, RB 3710; (AstraZeneca tegen Boehringer Ingelheim), https://reclameboek.nl/artikelen/reclame-boehringer-ingelheim-misleidend

CGR 30 september 2022, IEF 21010, RB 3710, LS&R 2115; (AstraZeneca tegen Boehringer Ingelheim) Boehringer Ingelheim brengt in Nederland het geneesmiddel Jardiance op de markt. AstraZeneca klaagt dat Boehringer Ingelgeim zich schuldig maakt aan misleidende vergelijkende reclame. De Codecommissie is het met AstraZeneca eens. Boehringer Ingelheim maakt in haar reclame drie claims over het geneesmiddel Jardiance die bij beroepsbeoefenaars de indruk kunnen wekken dat het geneesmiddel een bepaalde werking heeft, zonder dat dit voldoende wetenschappelijk onderbouwd wordt. De Codecommissie beveelt Boehringer Ingelheim om verder gebruik de voorgenoemde uitingen te staken.

RB 3708

Vacature: merkengemachtigde bij Brinkhof

Brinkhof zoekt een ervaren merkengemachtigde TMD. Heb je een passie voor het merkenrecht plus ambitie en zin om aan de weg te timmeren? Vind je het leuk om zelfstandig te werken en initiatieven te ontplooien, maar ook om in teamverband te werken en overal bij betrokken te zijn? Dan ben je bij Brinkhof aan het juiste adres. De praktijkgroep TMD (trademarks and designs) van Brinkhof is een hecht team van advocaten en gemachtigden.

Wij zoeken een ervaren merkengemachtigde om dat team te komen versterken. Dat kan ook in deeltijd. In onze praktijkgroep TMD is de praktijk geheel geïntegreerd. Je werkt als gemachtigde intensief samen met zowel advocaten als gemachtigden. Jij krijgt daardoor te maken met alle aspecten van het nationale en internationale merken- en modellenrecht: van advies over het aanvragen van merk- en modelregistraties, beheer van nationale en internationale merken- en modellenportefeuilles, het voeren en coördineren van oppositie- en nietigheidsprocedures, tot het samen met advocaten voeren van gerechtelijke inbreukprocedures.

Brinkhof is een van de grootste intellectuele eigendomskantoren in Nederland. Ons TMD-team wordt steevast genoemd als één van de beste en sterkste merken- en modellenteams.We werken hard, maar wel met behoud van de menselijke maat. Werken op topniveau vinden we veel prettiger als er ook oog is voor elkaar, ruimte voor jou in je werk en in je privéleven, en er gelachen kan worden.
Lees verder >>

RB 3704

Intervisie voor procesrechtadvocaten

Wil je gegarandeerd voldoen aan de nieuwe kwaliteitstoetsen én meer grip op jouw procespraktijk? Dat kan! Speciaal voor (IE) procesrecht-advocaten organiseren we ook dit najaar 2 x 2 uur intervisie, zodat je aan de kwaliteitstoetsen van de NOvA blijft voldoen. Let op: er is slechts plek voor een kleine groep advocaten. Schrijf je snel in door hier te klikken, of stuur een e-mail naar info@deLex.nl.

Opzet
We overleggen collegiaal volgens een bepaalde structuur. Elke sessie behandelen we een concrete vraag, die relevant is voor de hele groep. Door te reflecteren zorgen we samen voor nieuwe inzichten en een breder perspectief.

Twijfel je nog of intervisie iets voor jou is? Dat is het zeker als je
- jouw deskundigheid en professionaliteit wilt verbeteren
- meer grip wilt hebben op jouw praktijk
- minder last wilt hebben van gedoe met mensen
- meer tijd voor jezelf kunt gebruiken
- steun van vakgenoten wilt ontvangen

RB 3707

Uitspraak ingezonden door Marloes Meddens-Bakker, MOON legal & compliance.

Reclame van Pfizer niet misleidend

14 sep 2022, RB 3707; (Novartis tegen Pfizer), https://reclameboek.nl/artikelen/reclame-van-pfizer-niet-misleidend

CGR 14 september 2022, IEF 20999, RB 3707, LS&R 2112; (Novartis tegen Pfizer) Novartis en Pfizer zijn ondernemingen die zich bezighouden met de productie, verhandeling en distributie van geneesmiddelen. Pfizer brengt in Nederland het UR-geneesmiddel ‘Ibrance’ op de markt en maakt reclame voor dit product. Novartis meent dat deze reclame misleidend is omdat de reclame van Pfizer de verwachting schept dat er een langere overall survival kan worden bereikt. Uit aangetoonde werkzaamheid van het medicijn kan niet worden afgeleid dat de behandeling daadwerkelijk resulteert in een langere overall survival. De Codecommissie verklaart de klacht van Novartis ongegrond, onder meer omdat oncologen niet misleid worden door de reclame van Pfizer.